Indonesië-jongerenreis

Indonesië-jongerenreis

door Yvo Snoeker

De Doopsgezinde Zending organiseert dit jaar een uitwisselingsreis naar Indonesië voor 13 jonge mensen en 3 begeleiders, die zich op verschillende manieren verbonden voelen met de Doopsgezinde gemeenschap en Indonesië. Dat geldt ook voor mij: ik ben Yvo Snoeker, ik ben belangstellende van de Doopsgezinde Gemeente Koog, Zaandijk en Westzaan, onderzoeksmaster-student Filosofie en (bonus-)zoon van Cocky. Via mijn grootvader aan moeders kant en via mijn grootmoeder aan vaders kant heb ik familiegeschiedenis, wortels, in Indonesië. Vorig jaar ben ik met mijn zus die geschiedenis op gaan zoeken. Het was een prachtige en bijzondere reis, waarbij we onder meer het graf van onze overgrootvader Elie van Dunné hebben bezocht, waarnaar ik mede ben vernoemd. Ik voelde me diep verbonden met Indonesië, en heb ontzettend genoten van het land. Vandaar dat ik me meteen heb ingeschreven om mee te doen aan deze uitwisseling, waarbij over 2 jaar ook een groep jonge Indonesische doopsgezinden ons in Nederland zal bezoeken.  

We gaan in juli en augustus voor pakweg een maand naar de eilanden Java en Bali, en gaan naast belangrijke culturele monumenten zoals de Borobudur en de Prambanan, vooral ook verschillende Doopsgezinde gemeenschappen en kerken bezoeken, en een aantal kerkdiensten bijwonen. Kortom, het belooft een bijzondere en waardevolle reis te worden voor de hele groep. De Indonesische Doopsgezinde gemeenschap heeft heel genereus aangeboden al onze kosten voor bed en brood en rijst te vergoeden, waarbij we ook een aantal nachten te gast zullen zijn bij mensen thuis! Dan zijn er natuurlijk nog de kosten voor de vluchten en andere zaken. Alle deelnemers betalen zelf 1000 euro voor deze reis. En elke bijdrage is van harte welkom om dit avontuur voor mij en mijn reisgenoten waar te maken. U kunt uw hulp sturen naar NL04 INGB 0000 2529 24 t.n.v. Stichting Doopsgezinde Geloofsopbouw en Solidariteit onder vermelding van “Donatie YEI2024 Indonesië”.

Na terugkomst zal ik samen met Cocky op de 2e zondag van Vredesweek – 29 september – komen vertellen over de reis, en mijn verhouding tot de complexe geschiedenis tussen Indonesië en Nederland. Ik kijk er zeer naar uit.